Stipendiater

Stipendieutdelning 2020

Uddevalla Konstförening delar i år ut stipendier till följande avgångselever på Akademi Sinclair:

Helena Hagsköld Bäck:

Juryns motivering: Hennes fantasivärld känns spännande och absurd.
Hon har mycket humor  och ett annorlunda bildspråk.

Alva Sandinge:

Juryns motivering: God iakttagelseförmåga, noggranna och detaljerade bilder med en varm ton. Duktig illustratör.

Linnea Stenmalm:

Juryns motivering: Skicklig, konstnärlig, kreativ. Bred, med både grafik och kroki.

Moa Hansen

Juryns motivering: Har variation i bilderna – ömsom lite otäcka, ömsom roliga men alltid duktigt tecknade och med sinne för humor.

Hedvig Berndes:

Juryns motivering: Undersöker olika material, är mångsidig i sina uttrycksmedel. Mycket känsla i ett härligt ungdomligt bildspråk.

Stipendieutdelning 2019

Akademi Sinclair har vernissage på museet med sin avslutningsutställning. En färgsprakande och rolig avslutning med stort och smått. Dessutom en digital del i Johnsonhallen som lockade till många skratt, när eleverna med fantasi och lekfullhet tagit sig an vissa av de gamla verken. Hyllan var fullsatt av förväntansfulla släktingar och elever vid invigningen. Vi hade utsett tre flickor som fick vårt stipendium:

Wilma Larsson för sitt starka formspråk och skapande både två- och tredimensionelltStora kolteckningar och roliga gorillaskulpturer visade hon upp.

Ksineja Gembikaja som bland annat visade stora figurativa målningar där man kunde ana lite influenser från Frida Kahlo. Hon imponerade mycket med sitt annorlunda och starka bildspråk.

Jennifer Blixt som skickligt gjort många vältecknade alster.

Efter att ha åkt runt till väletablerade konstnärer under påskens konstvandring, kändes det extra roligt att gå runt på elevernas utställning och spekulera i vem som kommer att gå vidare i sitt konstnärskap.

Christina Gustafsson

2018 års stipendiater

stipendiater 2018

På bilden ovan: året stipendiater: Sam Samuelsson, Tilde Ytterberg, Mathilda Eskilsson, Victoria Gustavsson, Josefin Ottosson samt Uddevalla konstförenings ordförande Christina Gustafsson. 

Nu har treårseleverna på Bild-och formprogrammet på Akademi Sinclair haft vernissage på Bohusläns Museum. Så underbart att se vilken fantasi och färgrikedom de använder i sina olika alster. Här blandas medeltida skulpturer i trä och keramik med målningar i akvarell och akryl, en del inspirerade av me too rörelsen. Digitalt framställda bilder varvas med serieteckningar och fantasy.

En klart sevärd elevutställning som invigdes av konstpedagog Birgitta Åhlund som träffat eleverna vid flera tillfällen under deras utbildning. Hyllan på muséet var fullsatt av anhöriga och intresserade som fick se fem av eleverna få stipendium av Uddevalla Konstförening.

2017 års stipendiater

PART_1493293898666[490730]

26 april delades konstföreningens årliga stipendium ut till Akademi Sinclairs elever, bild och form. Här ses ordförande Britta Söderlund, med de fem stipendiaterna: Alexandra Stenwall, Tintin Sköld, Matilda Kaarela, Marcus Bergström och Emma Bergenholtzt. Till höger skymtar deras lärare Rory Botha.

Som vanligt uppmuntrar vi eleverna genom att köpa in ett par verk.

kaarela

Matilda Kaarela PART_1494776062712Emma Bergenholtz

2016 års stipendiater

Stipendium2016

Gruppen Amarezza hade vernissage på Bohusläns museum 21 april 2016
och då utsågs Linnéa Ellinor Johansson, Unni Allansson, Jasmine
Bjurström och Felix Edstam till årets stipendiater. Gratulerar!

2015 års stipendiater

Stipendium2015

Glada stipendiater vid utdelningen på Bohusläns museum – Linda Söder,
Gabriella Ivarsson, Louise Widholm, Julia Johansson och Maria Lund.
Grattis!

2013 års stipendiater

stip2013

Vid stipendieutdelningen 13 april föreslog läraren att samtliga 11 elever skulle få dela på summan 5000:- eftersom de var så tighta och omöjliga att skilja åt.

Hela gruppen, som kallar sig Bildfamiljen, blev alltså årets stipendiat:

Tove Magnusson, Hwan Hee Kim, Aleksandra Kvick,
Marcus Liljenström, Viktor Karlsson, Amanda Thorin,
Alinde Hjelm Rosén, Moa Ström, Maria Collin,
Amanda Olsson och Amanda Hedberg

 

2012 års stipendiater:
Den årliga elevutställningen på Bohusläns museum pågick under tiden 27 april – 13 maj 2012 lockade ett 20-tal unga konstnärer att ställa ut sina konstverk. Totalt visades 168 konstverk.

I samband med öppnandet av utställningen utsågs 2012 års stipendiater. Dessa presenteras nedan, utan rangordning, med juryns motivering.

Kristin_Ekstrom

Kristin Ekström.
Här har vi en konstnär som med direkta penseldrag hittar formen i sina målningar. Uttrycket i porträttet upplevs meditativa i sin tidlöshet. Skickligt målade detaljer för tankarna till Philip von Schantz konst.

Josefin_As-Backe

Josefin Ås-Beke
Spännande konst, olika uttryck och en vilja att utforska olika material ser vi prov på hos denna konstnär. Här blandas formspråk som kan tyckas ha sina rötter på andra kontinenter med djur från vår svenska fauna. Det är bara att gratulera till kreativiteten.

Hampus_Niklasson

Hampus Niklasson
Denna konstnär har ett ovanligt eget bildspråk. Att några av konstverken upplevs skadade bidrar till att jag tänker på antika konstföremål. Uttrycket i hans konst känns skör men med djupa rötter.

Linnea_Sahlberg

Linnea Sahlberg
I denna konstnärs porträtt och djuransikten är blickarna som vänds mot betraktaren starka och närvarande. Färgnyanserna och de tunna penseldragen vittnar om stor skicklighet att arbeta med akrylfärg.

Johanna_Hedstrom

Johanna Hedström
Rörelse, energi och färg kännetecknar hur denna konstnär uttrycker sig. Till och med valet av objekt i hennes skulptur förmedlar rörelse. Kraftfullheten och det intuitiva i konsten ger ett bestående intryck.